0

kurumsal

E-ticaret kapsam olarak 2 farklı pazara ayrılır. Bunları B2B (Business to business-Firmadan firmaya e-ticaret) ve B2C (Business to customer- Firmadan müşteriye yönelik e-ticaret) pazarları olarak belirtebiliriz.

Genel anlamda e-ticaret, tanınma açısından B2C pazarı olarak daha çok bilinmektedir. Bunda temel etken, son kullanıcıya yani müşteriye yönelik olmasındadır. Bu nedenle daha çok insanı ilgilendirebilecek bir pazar alanıdır. Oysa B2B pazarı daha dar bir kesime seslenmesine rağmen, hem iş yapan firmalar arası işlem yükü hem de özel işlerlik açısından B2C´ ye göre daha etkin, kapsamlı ve teknik bir yapıya sahiptir. Her geçen gün B2B’nin E-ticaret pazarındaki payı artmaktadır. Bu durum gösteriyor ki, e-ticarette asıl yük ve iş hacmi B2B yani tedarik pazarında yoğunlaşmaktadır. Ülkemizde e-ticaretin gün geçtikçe ilerlemesi bu hacmi çok daha yükseklere taşıyacaktır.

EMU olarak siz müşterilerimizin B2B ihtiyacını en iyi şekilde belirleyip sizin için en uygun olan sistemi geliştirmeye özen gösteriyor sizlerinde büyük E-ticaret pastanızdan payınıza düşen dilimi almanıza yardımcı oluyoruz.

B2B nin Avantajları

B2B e-ticaret uygulamalarının sağladığı avantajları şöyle sıralayabiliriz,

  • Herhangi bir aracıya gerek kalmadan bilgiye ve ürüne ulaşma şansı
  • Müşteri taleplerinden daha çabuk haber alma ve değerlendirme olanağı
  • Tedarikçi seçiminde daha geniş seçenekler ve tercihler elde etme avantajı
  • Ürünlerin pazara sunumu ve takibinin kolaylaşması
  • Bürokratik işlemlerin azalması hatta bazı işlemlerde ortadan kalkması.
  • Sadece yerel pazardaki tedarikçileri ya da ürettiğiniz ürünü talep edecek diğer firmaları değil, yurtdışındaki tedarikçi ya da müşterileri kolaylıkla bulma olanağına kavuşma
  • Stok takibi kolaylaşır ve stok devir hızı artar. Tedarikçiler de stok durumunuza göre kendilerini daha iyi ayarlayıp, is sürecinize göre daha uyumlu hareket ederler.
  • Satınalma maliyetleri azalır
  • Müşteri memnuniyeti artar
  • Firma içi verimlilik ve işlerin kontrolü, denetlenmesi konularında etkinlik artar.

Ülkemizdeki B2B altyapısını genellikle büyük firmaların oluşturduğu bayilik otomasyonunda görüyoruz. Bu şekilde kapalı bir ağ yapısında, firmaya bağlı bayiler, tedarik, stoklama, dağıtım, pazarlama vs. gibi iş süreçlerini etkin şekilde yürütme olanağına kavuşuyorlar. E-ticaret teknolojisinin getirdiği bu sistem, her hangi bir büyük firmaya bağlı olmadan bağımsız olarak çalışan tüm KOBİ´lerimizde de önümüzdeki dönem hızla yaygınlaşacak ve yaygınlaştıkça bu avantajları yakalayacaklardır.